Przepisy

Przepisy na zdrowe i smaczne potrawy z jabłkami!

Zdrowy tryb odżywiania oraz dbanie o zdrowie staje się coraz bardziej popularne. Obecnie chcemy dobrze się odżywiać i wyglądać perfekcyjnie, dlatego poddajemy się często trudnym i obciążającym dietom, aby zyskać oczekiwany efekt. Najczęściej zmiany w stylu odżywiania warto rozpocząć od wprowadzenia do diety świeżych warzyw i owoców, a zwłaszcza jabłek, które cechują się pożywnością i stosunkowo niską ceną.

Wzrost zainteresowania ekologiczną żywnością 

Żywność ekologiczna to niekoniecznie wyszukane i egzotyczne produkty o niebotycznych cenach. Są nią także nasze jabłka i wcale nie muszą być nudne! Wartość energetyczna jabłka to około 52 kalorie. Znajdziemy w nich także ogromne ilości witaminy A, wapnia i witaminy C. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż coraz większa liczba przedsiębiorców wykorzystuje jabłka jako gadżety reklamowe, którymi częstowani są pracownicy i kontrahenci w trakcie dnia pracy. Sprzyja to zacieśnianiu pozytywnych relacji z pracownikami oraz poprawie pozytywnego wizerunku firmy w kraju i na arenie międzynarodowej. 

Owoce w zdrowej diecie

Zmiana stylu życia zaczyna się najczęściej od rozpoczęcia zdrowej diety. Wielu ekspertów uważa, że korzystne zmiany mogą nastąpić, chociażby w wyniku wprowadzenia jednego owocu (np. jabłka) w diecie dziennie. Osoby pozostające na diecie, mogą spożywać także arbuzy i maliny i wiśnie. Wykorzystując w swojej firmie jabłka jako gadżety reklamowe, troszczymy się o zdrowie i dobre samopoczucie naszych współpracowników. Nierzadko w natłoku codziennych obowiązków i porannej gonitwy zapomną o zabraniu ze sobą pożywnej przekąski do pracy. Umieszczenie jabłek z logotypem firmy do użytku ogólnodostępnego to przyjazny gest, który zostanie doceniony zarówno przez zatrudnione osoby, jak i kontrahentów odwiedzających naszą firmę. 

Oto najciekawsze, zdrowe przepisy na potrawy z jabłkami!

Śniadanie: pieczone jabłka z owsianką

Składniki:

  • 2 jabłka,
  • 4 łyżki wysokiej jakości płatków owsianych,
  • 2 orzechy włoskie,
  • cynamon,
  • suszona żurawina (1 łyżka),
  • syrop klonowy (2 łyżeczki),
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

Piekarnik należy nagrać do około 180 stopni C. Z jabłek wyciąć ogryzek oraz ściąć wierzch jabłek. Płatki owsiane należy wymieszać wraz z cynamonem, sokiem z cytryny oraz żurawiną. Mieszankę umieścić we wnętrzu jabłek, posypać cukrem oraz przykryć górną częścią odkrojonego jabłka. Całość wstawić do piekarnika. Piec jabłka około 30 minut, jednak czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju jabłek. 

Obiad: polędwiczki z jabłkami

Składniki:

  • 1-2 polędwiczki wieprzowe,
  • 1/2 łyżki masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 cebule,
  • 1/3 szklanki śmietany 30%,
  • 1/3 szklanki cydru,
  • 1 łyżeczka tymianku (suszonego),
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Z polędwiczek odkroić błonki oraz przekroić na paski o szerokości około 2 cm. Polędwiczkę oprószyć pieprzem, solą i odłożyć. Cebule dokładnie obrać i pokroić w niewielką kostkę. Jabłka umyć, obrać i pokroić w ósemki. Usunąć gniazda nasienne. Na patelni roztopić masło oraz smażyć jabłka, aż do zarumienienia. Obrócić jabłka na drugą stronę i odstawić. Na większej patelni roztopić masło wraz z olejem, umieścić polędwiczki oraz smażyć aż do zarumienienia. Smażyć około 2 minuty, obłożyć cebulą i piec na drugiej stronie. Następnie dodać cydr, tymianek, śmietanę  całość gotować około 3 minuty aż sos stanie się gęsty. W razie potrzeby oprószyć solą. Posypać zmielonym pieprzem. Uzupełnić kopytkami lub kluskami. 

Kolacja: Super Slaw

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty białek (około 2-3 szklanki),
  • 2 jabłka,
  • 1 marchewka,
  • 1/3 suszonej żurawiny,
  • kiść małych winogron (bez pestek),
  • 1/3 szklanki włoskich orzechów,
  • 2 łyżeczki octu ryżowego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki miodu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Składniki, które przeznaczone są na surówkę dokładnie zetrzeć na przykład za pomocą malaksera. Kapustę umyć i delikatnie szatkować na desce. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć i dodać do kapusty. Starte i obrane jabłko dodać do całości. Następnie umieścić w misce winogrona. Orzechy włoskie posiekać oraz lekko zrumienić na patelni. Żurawinę umieścić w misce, zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Następnie wraz z orzechami dodać do potrawy. Całość wymieszać wraz z sokiem z cytryny, miodem, oliwą i również dodać do całości. Oprószyć solą i pieprzem.